Despre site

Proiect Acces la informații pentru persoane surde - ediția 2015



Dicţionarul on-line de limbaj mimico-gestual

Dicţionarul on-line de limbaj mimico-gestual - www.dlmg.ro - s-a dorit a fi un instrument care să vină în ajutorul celor care doresc să înveţe limbajul semnelor, în special a cadrelor didactice care lucrează în învăţământul special şi a celor care doresc să devină interpreţi în limbajul mimico-gestual românesc.


  • dlmg.ro te ajută să înveți limbajul mimico-gestual
  • dlmg.ro este primul dicționar LMG online din România.

Vezi dicționar

Lansat în 2011

dlmg.ro este primul dicționar LMG online din România, creat la inițiativa Ioanei Mureșan, ca parte a lucrării sale de disertație în cadrul Masteratului de Terapia Limbajului si Audiologie Educațională. În colaborare cu echipa de specialiști din cadrul Asociației Naționale a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), printre care se numără Gelu Bogdan, Rodica Bogdan și Monica Șomlea, s-au filmat peste 1200 de semne. Înregistrările audio s-au realizat la sediul Societăţii Române de Televiziune - Studioul Teritorial Cluj. Site-ul a fost creat de către Valentin Petrus, programator web, care a realizat atât partea de implementare web a site-ului cât şi prelucrarea informaţiilor video şi audio.

În anul 2015

Echipa ANIALMG a câștigat proiectul „Acces la informații pentru persoanele surde” cu sprijinul Fundației Orange, în care beneficiarii sunt persoanele cu deficiente de auz, în special elevii deficienți de auz, care doresc să-și dezvolte limbajul și să învețe cât mai multe cuvinte prin intermediul semnelor pentru a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe. Astfel, unul dintre obiectivele proiectului a fost dezvoltarea dicționarului cu aproximativ 2000 de semne noi la care au lucrat specialiști în limbaj mimico-gestual, persoane cu deficiențe de auz, utilizatori nativi ai acestui limbaj. Site-ul www.dlmg.ro are și o versiune mobilă, cele peste 3300 de semne cuprinse în dicționar fiind accesibile tuturor celor interesați de limbajul mimico-gestual românesc.

Cine a contribuit?

Ioana Mureșan


Absolventă a facultății de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca, Ioana și-a îndreptat atenția către persoanele deficiente de auz, dezvoltând o pasiune pentru limbajul mimico-gestual. Pasiunea și dedicarea ei au făcut ca în anul 2011 să contribuie la lansarea prezentului dicționar, ca parte a lucrării sale de disertație în cadrul Masteratului de Terapia Limbajului si Audiologie Educațională. Mai mult decât atât, pasiunea s-a transformat în profesie, devenind interpret în limbaj mimico-gestual românesc. Ioana a fost prima interpretă în LMG a studioului TVR Cluj printr-o colaborare între ANIALMG și TVR Cluj pornită cu ambiție tot în anul 2011 și care continuă și în prezent.

Gelu Bogdan


Tehnician dentar de meserie și ulterior absolvent al facultății de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca, Gelu este inițiatorul, fondatorul și președintele ANIALMG. Având limbajul mimico-gestual ca limbă maternă, a făcut parte dintotdeauna din comunitatea și cultura surzilor, inițiind și implicându-se în numeroase activități și proiecte desfășurate în folosul acestei comunități. Ca formator autorizat,Gelu predă limbajul mimico-gestual în cadrul cursurilor organizate de ANIALMG. În lumina întregii sale activități, a susținerii arătate față de comunitatea surzilor precum și a reușitelor personale în pofida dizabilității, Gelu este privit ca un model de către multe persoane surde din România.

Simona Damian


Absolventă a Masteratului European de Interpretare de Conferință din cadrul Universității Babeș-Bolyai și formator autorizat, Simona și-a început specializarea în limbajul mimico-gestual românesc în anul 2006. Dubla specializare ca interpret de conferință și interpret în limbaj mimico-gestual a ajutat-o să transfere cunoștințele și abilitățile dintr-un domeniu în celălalt și să continue să cerceteze și să publice în domeniul interpretării în limbaj mimico-gestual, acumulând în același timp o bogată experiență în interpretare. Printre variatele sale activități de interpretare în limbaj mimico-gestual se numără și interpretarea, timp de 4 ani, a emisiunilor TVR Cluj.

Rodica Bogdan


Pentru Rodica, limbajul mimico-gestual este a doua limbă maternă, încă din copilărie, când a dobândit o deficiență de auz. Alături de Gelu, soțul său, Rodica a luptat neîncetat pentru drepturile persoanelor surde, implicându-se în numeroase proiecte și activități prin care să faciliteze accesul la interpretare în limbaj mimico-gestual. Împreună au înființat și Fundația Umanitară Bogdan prin care s-a publicat, în anul 2003, primul dicționar de limbaj mimico-gestual din România. Rodica predă nu doar cursurile de interpretare în limbaj mimico-gestual din cadrul ANIALMG, ci și cursuri de comunicare în limbaj mimico-gestual pentru studenții Departamentului de Psihopedagogie și a celor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.

Violeta Cuc


Formator și interpret autorizat în limbaj mimico-gestual, Violeta a absolvit în anul 2010 Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, aducând un suflu nou în gestionarea proiectelor desfășurate în cadrul ANIALMG. Faptul că s-a născut cu o deficiență de auz și a crescut atât în lumea surzilor cât și în cea a auzitorilor nu a făcut decât să o stimuleze să se implice și mai mult în consolidarea unei punți de legătură între cele două limbi, dezvoltând domeniul interpretării în limbaj mimico-gestual prin documentarea pe care o realizează și prin proiectele pe care le inițiază și le gestionează.

Cristina Munteanu


Spiritul creativ al echipei ANIALMG, Cristina este și ea utilizatoare de limbaj mimico-gestual și în același timp absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, participând la implementarea mai multor proiecte în cadrul asociației prin care s-a urmărit apropierea prin artă între cultura surzilor și cea a auzitorilor. Experiența sa ca student Erasmus dar și cea acumulată în cadrul unor proiecte internaționale, au ajutat-o să intre în contact cu persoane surde din numeroase țări și totodată cu limbajul și cultura acestora, îmbogățindu-și astfel cunoștințele și abilitățile transpuse în activitatea sa ca formator și interpret în limbaj mimico-gestual

Monica Șomlea


Tehnician IT și grafician la bază, Monica este utilizatoare nativă de limbaj mimico-gestual, cu o vastă experiență în comunicarea cu persoane deficiente de auz și formator autorizat în limbaj mimico-gestual. De-a lungul timpului a fost unul dintre modelele de bază din echipa ANIALMG pentru materialele video în limbaj mimico-gestual realizate în cadrul diverselor proiecte implementate. Pasiunea pentru fotografie, dar și cea pentru descoperirea de locuri și culturi noi, au ajutat-o pe Monica să cunoască limbaje și comunități ale surzilor din mai multe colțuri ale lumii, și să-și îmbogățească astfel viziunea și cunoștințele cu privire la limbajul mimico-gestual.